Del 1: Automatisk skalning av webbtjänster med redundans

Vi har fått lite frågor gällande hur man lättast får en webbtjänst som en wordpress installation att automatiskt skala upp vid trafik toppar t.ex. vid ett omnämnande på reddit då tiotusentals personer samtidigt strömmar till din sajt och överlastar den.

Sajten vi arbetade med är Al-Masdar News som har en global läsarkrets och ett fokus på Mellanöstern, detta innebär lite utmaningar i hur man väljer och konfigurerar CDN (content delivery network) samt placering och val av datacenter  för en global publik.

Vi valde Amazon Web Services som har 42 datacenter i 16 regionala regioner som infrastruktur leverantör.

Nu när infrastrukturen var vald så tittade vi på den initiala placeringen av första noderna och vilka datacenter som skulle bli del av redundansen, här har du lite beslut att ta gällande kapacitet, stabilitet och kostnader, när detta gjorts skapades en övergripande plan för systemarkitekturen (se nedan).

Denna arkitektur drar nytta av de tjänster som AWS erbjuder  som ELB (Elastic Load Balancer), EFS (Elastic File System) & ElastiCache.

WordPress är inte från grunden designat att köras på fler noder än en, men det går att utmärkt att ”lura” wordpress att tro att den gör det och genom implementationen av några av ovanstående AWS tjänster komma till rätta med de flesta tillkortakommanden som fortfarande är inbyggda.

I nästa del kommer jag visa några av de tredjeparts paket som hjälper till med replikering, synkronisering och databas access med failover.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.epic-consulting.se/wp-content/uploads/2015/10/2d_bg.jpg);background-size: cover;background-position: center center;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 550px;}